Космическото време също влияе върху нас и всички живи същества на

...
Космическото време също влияе върху нас и всички живи същества на
Коментари Харесай

Очакват ни две геомагнитни бури

Космическото време също въздейства върху нас и всички живи същества на Земята. С него се мери   въздействието, което Слънцето оказва върху цялата Слънчева система и нашата планета.

Повод да приказваме за галактическото време е прогнозата за геомагнитни стихии към 22 декември и 25 декември. Няма аргументи за безпокойствие, тъй като тези геомагнитни стихии ще са слаби – от най-ниската степен.

Как се образуват геомагнитните стихии?

Когато има слънчево изригване и изключително, в случай че то е ориентирано към Земята, голям поток от заредени частици полита в Космоса. Необходими са от 1 до 4 дни те да доближат магнитосферата на Земята. Именно тази невидима обвивка ни пази от смъртоносните лъчи на Слънцето.

Освен сила и значими условия за живот, нашата звезда е и опасност. Когато заредените частици и радиация от слънчевото изригване доближат Земята и взаимодействат с нейната магнитосфера, се получават по този начин наречените геомагнитни стихии. Твърди се, че по-чувствителните хора могат да изпитат дискомфорт в такива случаи.

НАСА, Европейската галактическа организация и още доста научни организации наблюдават интензивността на Слънцето. Затова те предвиждат и предизвестяват, когато предстоят геомагнитни стихии. Сега също нямат мотив за терзание, тъй като към този момент загатнах – бурите ще са напълно слаби.

Как учените следят геомагнитните стихии?

Плюсът е, че наблюдението може да се направи и с невъоръжено око. Дори в Северните страни това е рентабилен бизнес, тъй като там още веднъж е сезонът на полярните сияния. Когато е над северните полярни области, явлението се назовава Aurora Borealis, а когато е над Южните – Aurora  Australis.

В Швеция, Норвегия и Шотландия. В тези страни се провеждат специфични фото експедиции за търсачи на полярни сияния. Те ги снимат в разнообразни форми и цветове.

Цветът зависи от това на кой газ в атмосферата въздействат частиците от слънчевия вятър. Учените са разкрили, че в случай че са на височина към 100 километра най-често сиянията имат розов нюанс. Син или зелен цвят се получава, когато взаимоотношението е на повече от 120 километра над Земята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР